Schijnveiligheid door verkeersmaatregelen

DINXPERLO – Onlangs werd aangekondigd dat de gemeente Aalten voornemens is de verkeerssituatie bij de rotonde aan de Terborgseweg, ook wel bekend als de ‘Stenen Duker’ te willen wijzigen. Fietsers krijgen door deze maatregel voorrang op het overige (gemotoriseerde) verkeer.

Door deze maatregel beoogd de gemeente de verkeersveiligheid te verhogen. Maar is dat ook werkelijk het geval? Aan de hand van eigen onderzoek en praktijkvoorbeelden zet de redactie van dplnieuws.nl de feiten op een rij.

Helaas blijkt er vaak sprake van een hardnekkige misvatting bij de verantwoordelijke beleidsmakers van zowel gemeente als provincie. Het instellen van een nieuwe verkeersmaatregel is namelijk helemaal geen garantie dat de verkeersdeelnemer zich daarna ook daadwerkelijk aan de nieuwe regel gaat houden.

Een bekend voorbeeld is de Dinxperlosestraatweg. De provincie Gelderland besloot enkele jaren geleden om hier een maximumsnelheid van 60 kilometer in te stellen en de weg smaller te maken. Op deze weg word echter door een groot deel van de automobilisten nog steeds 80 kilometer of zelfs sneller gereden.

Ook de versmalling heeft vaak hachelijke situaties tot gevolg. Vooral tegemoetkomende vrachtwagencombinaties blijven vaak niet op de eigen weghelft, waardoor automobilisten uit moeten wijken en in de berm dreigen te raken. Voorts blijkt dat de (dodelijke) ongevallen die hier in het verleden hebben plaatsgevonden, onder andere werden veroorzaakt door overschrijding van de geldende maximumsnelheid en niet door onveiligheid van de weg.

Terug naar de rotondes. De verwachting is dat op de ‘Stenen Duker’ eenzelfde rotonde zal gaan ontstaan als op het Willem van Oranjeplein. Helaas is er op deze rotonde juist sprake van een duidelijke toename in het aantal verkeersongevallen. De aanrijdingen auto contra fietser zijn inmiddels niet meer op één hand te tellen. Op de redactie van dplnieuws.nl is zeker één geval bekend, waar sprake is van blijvende gezondheidsschade bij het slachtoffer.

Uit een uitvoerige analyse door de redactie van dplnieuws.nl, is gebleken dat de oorzaak van deze ongevallen niet aan de verkeerssituatie ligt, maar aan het gedrag van de verkeersdeelnemer. Bij zowel automobilist als fietser schort het nogal eens aan de juiste verkeersmentaliteit. We zetten de belangrijkste zaken even voor u op een rij:

- De meeste automobilisten hebben blijkbaar de drang om een rotonde zo snel mogelijk te nemen. Men benaderd de rotonde met een veel te hoge snelheid en kan daardoor onvoldoende anticiperen op kruisende fietsers en overstekende voetgangers.

- Veel automobilisten zijn onvoldoende bekend met de (nieuwe) verkeersregels. Met name het gedrag bij zebrapaden laat te wensen over. Men verzuimt namelijk nogal eens om voetgangers bij of op de oversteekplaats voorrang te verlenen. Hierop staat overigens een boete van € 250,00.

- Veel fietsers nemen het in Dinxperlo niet zo nauw met de voorrangsregels. Afstappen of stoppen voor de haaientanden is er vaak niet bij. Men blijft liever op de fiets zitten en rijdt stellig door, met als gevolg dat automobilisten moeten uitwijken en er daardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

- Fietsers nemen het liefst de kortste weg. Het komt nog vaak voor dat er in de verkeerde richting over de rotonde wordt gereden, om op die manier enkele meters te besparen. Natuurlijk mag ook fietsverlichting niet ontbreken in deze lijst. Het is bijna onthutsend om te zien hoeveel fietsers er  ’s avonds zonder verlichting door Dinxperlo rijden.

Kortom: verkeersveiligheid begint bij het gedrag van de verkeersdeelnemer. Verkeersmaatregelen kunnen een steentje bijdragen, maar zijn allesbehalve zaligmakend.